• English English Αγγλικά en
  • Ελληνικά Ελληνικά Ελληνικά el
Τηλ: 25 942035 | E-mail: [email protected]
Κοινοτικό Συμβούλιο Δοράς
  • Αρχική
  • Μήνυμα
  • Κοινοτικό Συμβούλιο
  • Ξενάγηση
    • Το Χωριό
      • Ιστορία
      • Ήθη και Έθιμα
      • Τοπωνύμια
      • Έργα
      • Πολιτιστικό Κέντρο
      • Κοινοτικό Πάρκο
      • Αμπελοκαλλιέργεια
      • Χρήσιμες Πληροφορίες
      • Οινοποιείο
    • Τί να δείτε
      • Πέτρινος Νερόμυλος
      • Αετόπετρες (Σημείο Θέας)
      • Πέτρα της Παναγίας (Σημείο Θέας)
      • Παλιές Βρύσες
      • Σπήλαια Αγίου Ανδρονίκου
      • Τρέμιθος
      • Γραφικά δρομάκια
      • Μονοπάτι μελέτης της φύσης (Κορδυλάς)
      • Μουσείο – Σπίτι του Βοσκού
    • Εκκλησίες
      • Εκκλησία Αγίας Μαρίνας
      • Εκκλησία Παναγίας Φωτολάμπουσας
      • Εκκλησία Αγίου Σάββα
    • Μνημεία Ηρώων
      • Ντίνος Παύλου
      • Ανδρέα Ζαχαρία Σάββα
  • Ανακοινώσεις/Εκδηλώσεις
  • Επικοινωνία
  • Click to open the search input field Click to open the search input field Αναζήτηση
  • Μενού Μενού
"Εύχομαι σύντομα, να έχουμε τη χαρά να σας ξεναγήσουμε στο χωριό μας

και να σας φιλοξενήσουμε με τον μοναδικό τρόπο που οι κάτοικοι της Δοράς γνωρίζουν "

Αμπελοκαλλιέργεια

Η Δορά είναι ένα από τα καλύτερα κρασοχώρια. Η καλλιέργεια των αμπελιών ήταν από παλιά, και είναι και σήμερα, μια από τις κύριες ασχολίες των κατοίκων της κοινότητας. Πιο παλιά καλλιεργούνταν τεράστιες εκτάσεις αμπελιών με παραγωγή από τις μεγαλύτερες στη Κύπρο, και με περιοχές που έδιναν άριστης ποιότητας σταφύλι.

Η παραγωγικότητα των αμπελώνων απαιτούσε και απαιτεί την συνεχή φροντίδα των αμπελοκαλλιεργητών.
Τα βασικότερα στάδια της αμπελοκαλλιέργειας είναι το κλάδεμα, το σκάλισμα, το «μουττόκομμαν» το θειάφισμα και ο τρύγος.
Οι καλλιεργητές δίνουν μεγάλη προσοχή στο κλάδεμα των αμπελιών. Η παραγωγικότητα των αμπελώνων κρίνεται σημαντικά από τον τρόπο κλαδέματος, εφόσον, αν το αμπέλι μείνει απεριποίητο η παραγωγή θα ανασταλεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το κλάδεμα του αμπελιού θεωρείται σημαντικότερο και από τον εμπλουτισμό της γης με κάποιο είδος λιπάσματος. Κάθε χρόνο, στις αρχές της άνοιξης, πιο συγκεκριμένα, το Μάρτιο, αμέσως μετά το κλάδεμα γίνεται το σκάλισμα (ο κάματος) του αμπελιού. Παλαιότερα αγελάδες και γαϊδούρια έσερναν τον άροτρο και όργωναν τη γη, έτσι ήταν έτοιμη να συγκρατήσει το νερό της ανοιξιάτικης βροχής, σήμερα το όργωμα γίνεται πιο εύκολα με ειδικά τρακτέρ.

Κατά τους μήνες Απρίλη και Μάη, αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα τσαμπιά. Είναι η καλύτερη περίοδος όπου οι καλλιεργητές των αμπελώνων κόβουν τις μύτες των τρυφερών βλαστών. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται «μουττόκομμαν ή αλλιώς κουτσούλλισμαν». Έτσι, οι καλλιεργητές «υποχρεώνουν» το φυτό να παράγει τσαμπιά για δεύτερη φορά την ίδια χρονιά.

Οι καλλιεργητές μεριμνούν για την προστασία των αμπελώνων από διάφορες ασθένειες που μπορούσαν να αποβούν καταστρεπτικές για τα φυτά. Δυο φορές το χρόνο, μόλις ανθίσουν οι βλαστοί και όταν μαυρίσουν τα σταφύλια, «θειαφίζουν» ή μ’ άλλα λόγια ψεκάζουν τους αμπελώνες.

Όταν ευδοκιμήσει η καλλιέργεια των αμπελώνων, έρχεται η εποχή του τρύγου. Παλιά, για το μάζεμα των σταφυλιών, ήταν απαραίτητη η βοήθεια ολόκληρης της οικογένειας. Η δουλειά στα αμπέλια διαρκούσε από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου. Άνθρωποι κάθε ηλικίας με ένα «τσιακκούιν», δηλαδή μικρό μαχαίρι, έκοβαν τα σταφύλια και τα έβαζαν μέσα σε καλάθια. Έπειτα, τα άδειαζαν σε μεγαλύτερα καλάθια (κοφίνια), που ήταν τοποθετημένα πάνω σε γαϊδούρια. Κάποιος αναλάμβανε όταν γέμιζαν τα κοφίνια να πάρει τα γαϊδούρια, φορτωμένα, και να πάει στο χωριό να τα ξεφορτώσει, αδειάζοντάς τα στα πιθάρια. Και έκανε αυτή τη διαδρομή πολλές φορές, από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Παλιά όλοι οι παραγωγοί επεξεργάζονταν οι ίδιοι τα σταφύλια τους. Τα άλεθαν σε πιθάρια και έφτιαχναν κρασί και ζιβανία.

Σήμερα, ο τρύγος γίνεται διαφορετικά, με εργάτες. Τα σταφύλια τοποθετούνται σε πλαστικά κιβώτια και μεταφέρονται με το αυτοκίνητο στις οινοβιομηχανίες. Ελάχιστοι είναι αυτοί που φτιάχνουν μόνοι τους το Δοράτικο κρασί και τη ζιβανία.

Την εποχή του τρύγου οι νοικοκυρές ακόμα και σήμερα, επεξεργάζονται τα σταφύλια για την παραγωγή του μούστου-χυμού του σταφυλιού. Από τον μούστο παρασκευάζονται διάφορα παραδοσιακά εδέσματα, όπως ο παλουζές, ο σιουσιούκκος, τα κιοφτέρκα και το έψημα.

ampelokaliergia3
ampelokaliergia2
ampelokaliergia4
ampelokaliergia1
Link to: Βίντεο

Βίντεο

Link to: Φωτογραφικό Άλμπουμ

Φωτογραφικό Άλμπουμ

Link to: Λεύκωμα Εκδηλώσεων

Λεύκωμα Εκδηλώσεων

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΟΡΑΣ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΜΠΡΑΚΑ 1 4774, Δορά
Τηλ: 25 942035 | Φαξ: 25 943162
E-mail: [email protected]

Μήνυμα | Κοινοτικό Συμβούλιο | Ξενάγηση | Δράσεις | Επικοινωνία

Follow

Share

Copyright 2020 © Κοινοτικό Συμβούλιο Δοράς, All Rights Reserved. / Powered by NETinfo Plc

Μεταβείτε στην κορυφή Μεταβείτε στην κορυφή Μεταβείτε στην κορυφή