Στον τόπο που είναι κτισμένη σήμερα η εκκλησία, υπήρχαν χαλάσματα άλλης εκκλησίας της Παναγίας. Πιο πάνω, στην κορυφή του βουνού Κορδυλά, στα παλιά χρόνια υπήρχε χωριό το οποίο καταστράφηκε από τους Τούρκους και τους Σαρακηνούς. Όσοι έζησαν κατέβηκαν πιο χαμηλά, στους πρόποδες του Κορδυλά και έκτισαν το σημερινό χωριό.
Μέσα στα χαλάσματα της εκκλησίας, βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας, που είναι πολύ παλιά και θαυματουργή για τα μάτια, και λένε, πως είναι από τις εικόνες που ζωγράφισε ο Απόστολος Λουκάς.
Επειδή ο τόπος που κατοίκησαν, όσοι έζησαν από την καταστροφή ήταν μισό περίπου μίλι από τα ερείπια της παλιάς εκκλησίας, οι κάτοικοι του νέου χωριού, σκέφτηκαν να κτίσουν την νέα εκκλησία της Παναγίας μέσα στο νέο χωριό. Άρχισαν λοιπόν να κουβαλούν τις πέτρες της παλιάς εκκλησίας στο νέο χωριό, αλλά ως εκ θαύματος τη νύκτα οι πέτρες πήγαιναν πίσω στην παλιά τους θέση. Αυτό συνέβηκε δύο-τρεις φορές.
Μάλιστα πολλοί είπαν ότι τη νύκτα, έβλεπαν ένα φως να ξεκινά από μια περιοχή, που σήμερα λέγεται “Τα αγιάσματα της Παναγίας” να περνά πάνω από τα ερείπια της παλιάς εκκλησίας και να ανεβαίνει πιο πάνω στην κορυφή του βουνού και να σταματά. Εκεί βρίσκεται μια πέτρα, που είναι γνωστή ως σήμερα “Η καρέκλα της Παναγίας”.
Ύστερα από όλα αυτά, οι χωριανοί κατάλαβαν ότι το θέλημα της Παναγίας ήταν να κτίσουν την εκκλησία στην παλιά της θέση και έτσι και έγινε. Η Παναγία της Δοράς είναι ξακουστή για τα θαύματα της και γίνεται εκεί πανηγύρι τρεις φορές το χρόνο, στις 25 του Μάρτη, στις 15 Αυγούστου και στις 8 του Σεπτέμβρη.
Η εικόνα της Παναγίας είναι θαυματουργή, για το σταμάτημα της ανομβρίας και των παθήσεων του ματιού. Ο Rubert Gunnis λέει πως η εικόνα, είναι των αρχών του 17ου αιώνα μα οι Δοράτες ισχυρίζονται, πως είναι τόσο παλιά όσο εκείνη της Παναγίας του Κύκκου. Η εικόνα είναι πάντα σκεπασμένη και πιστεύεται πως όποιος την ξεσκεπάσει θα πάθει κακό.
Πριν αρκετά χρόνια ένας κάτοικος Δοράς μαζί με έναν Τούρκο από άλλο χωριό, διέρρηξαν και λήστεψαν την εκκλησία. Ο κάτοικος της Δοράς σε λίγο καιρό άρχισε να χάνει το φως του και τελικά τυφλώθηκε εντελώς.
Η Παναγία της Δοράς είναι ξακουστή για τα θαύματά της και γίνεται εκεί πανηγύρι τρεις φορές το χρόνο, στις 25 του Μάρτη, στις 15 Αυγούστου και στις 8 του Σεπτέμβρη.
Πηγή: *Πρωτ. Σάββα Μουλλωτού, Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, εκδ. Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού, Μάιος 2008